Centru deschidere dosar daună
Service multimarcă autorizat RAR

AUTOMOTOR
Service multimarcă autorizat RAR

INFORMARE PRIVIND PROTECȚIA MEDIULUI

Consecințe ale serviciilor și produselor furnizate de AUTOMOTOR SRL asupra mediului*
Perioada 1 Ianuarie – 31 Martie 2025​

AUTOMOTOR SRL desfășoară activități de întreținere și reparații autovehicule, inspecții tehnice periodice și comercializarea de accesorii și piese de schimb.

  1. Activitățile se desfășoară la sediul social amplasat în Craiova, str. Calea București, nr. 112 bis (Cart. Lăpuș).
  2. Activitățile se desfășoară în conformitate cu prevederile autorizației de mediu. Sunt aplicate integral cerințele de monitorizare a factorilor de mediu și ale gestionării deșeurilor conform cu autorizațiile deținute și cu legislația aplicabilă.
  3. Monitorizarea factorilor de mediu se face prin efectuarea de analize pentru apa uzată – cu frecvență lunară și analize ale emisiilor la cabinele de vopsire și centrale termice, determinarea compușilor organici volatili – cu frecvența anuală.
  4. Valorile obținute în urma analizelor efectuate pentru apele uzate se încadrează în limite conform cerințelor HGR 352/2005/NTPA 002 și HG 570/2016.
  5. Măsurarea emisiilor de la sursele fixe (centrale termice și cabine de vopsire) se face conform Ord. MAPPM nr.462/1993 și Ord. MAPPM nr. 756/1997. Valorile măsurate se încadrează în limitele impuse de legislația în vigoare. Pentru reducerea impactului asupra mediului organizația a decis să utilizeze vopseluri pe bază de apă.
  6. Nu au fost depașiri ale limitelor impuse de legislația în vigoare și nu au avut loc incidente/accidente de mediu.
  7. Deșeurile generate în urma activităților desfășurate sunt colectate și gestionate conform cerințelor autorizației de mediu, OUG 92/2021 și HG 856/2002.
  8. Principalele deșeuri rezultate sunt: ulei uzat, anvelope uzate, ambalaje contaminate și necontaminate, absorbanți, materiale filtrante, filtre combustibil, filtre ulei, ambalaje din carton/hârtie/plastic/metal, deșeuri menajere, sticlă, materiale plastice, metale feroase și neferoase, plăcuțe de frână, lichide de răcire, DEEE și baterii.
  9. Organizația deține contracte de utilități (gaze, energie electrică și apă) și acorduri de preluare a apelor uzate, contracte de salubritate și de preluare a deșeurilor pentru toate punctele de lucru.
  10. Monitorizarea factorilor de mediu și predarea deșeurilor generate se face în baza contractelor încheiate cu firme autorizate în acest scop.
  11. Fiecare client are posibilitatea să contribuie la o bună colectare selectivă prin predarea pieselor de schimb uzate și a materialelor rezultate din activitățile de service, în mod gratuit, către organizația noastră. AUTOMOTOR SRL se angajează să gestioneze deșeurile în așa fel încât să prevină poluarea mediului.

*Conform cu HG 878/2005 privind accesul publicului la informația privind mediul
Art. 26 (1). În scopul diseminării active a informației privind mediul prevăzute la art. 22 lit. e), operatorii economici care își desfășoară activitatea pe baza unei autorizații/autorizații integrate de mediu au obligația de a informa trimestrial publicul, prin afișare pe propria pagină web sau prin orice alte mijloace de comunicare, despre consecințele activităților și/sau ale produselor lor asupra mediului.

PLAN DE PREVENIRE ȘI REDUCERE A CANTITĂŢII DE DEŞEURI GENERATE DIN ACTIVITATE (din activități proprii)

Având în vedere prevederile art. 2 alin (1) din Directiva (UE) 2018/851 a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deşeurile, care se referă la obligaţia statelor membre de a transpune prevederile directivei în dreptul intern în data de 5 iulie 2020, având în vedere faptul că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, trebuie să pună în aplicare obligaţiile care derivă din acquis-ul UE şi să adopte acte normative care creează cadrul necesar şi predictibil pentru autorităţile locale şi mediul privat în sensul stimulării performanţei, concurenţei echitabile, evitând astfel obstacolele în calea bunei funcţionări a pieţei interne.

Ținând cont de faptul că modificările şi completările aduse de Directiva 2018/851/UE actului european de bază afectează caracterul unitar şi privesc cea mai mare parte a Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care a asigurat transpunerea Directivei 2008/98/CE, pentru asigurarea stabilităţii legislative s-a ales soluţia de înlocuire a legii cu o nouă reglementare, urmând ca aceasta din urmă să fie în întregime abrogată în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României. republicată.Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă, ORDONANŢĂ DE URGENTĂ nr. 92 din 19 august 2021.

În conformitate cu legislaţia actuală, OUG 92/2021 (art. 44), persoanele juridice ce exercită activități comerciale sau industriale trebuie să întocmească și să implementeze un program de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri generate din activitatea proprie. Programul mai sus menționat se publică pe pagina de internet a persoanei juridice şi se transmite anual agenţiei judeţene pentru protecţia mediului, inclusiv progresul înregistrat, până la 31 mai anul următor raportării.

Obiectivele acestui plan de prevenire și reducere a cantităţilor de deşeuri sunt:

  • limitarea generării deşeurilor
  • selectarea deşeurilor în scopul valorificării sau eliminării lor
  • reducerea pana la eliminare a impactului deşeurilor asupra mediului

Legislaţia cadru a deşeurilor la nivel european si naţional:

  • Directiva 2008/98/CE privind gestiunea deşeurilor modificata prin Directiva UE 2018/851
  • Regulamentul 1013/2006 privind transferurile de deşeuri
  • Decizia 2000/532/CE privind lista europeană a deşeurilor;
  • Legislaţia europeană privind operaţiile de tratare a deşeurilor:
  • Directiva 1999/31/CEE privind depozitarea de deşeurilor;
  • Directiva 2010/75/UE privind emisiile industrial.
  • OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor
  • Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare;
  • OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu;
  • HG 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
  • HG 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase

Definiţii conform OUG 92/2021:

  • deşeuri – orice substanţă sau obiect pe care deţinătorul le aruncă sau are intenţia sau obligaţia să le arunce;
  • deşeuri periculoase – orice deşeuri care prezintă una sau mai multe din proprietăţile periculoase enumerate în anexa nr. 4 OUG 92/2021;
  • deşeuri nepericuloase – deşeurile care nu intră sub incidenţa deşeurilor periculoase
  • deţinător de deşeuri – producătorul deşeurilor sau persoana fizică sau juridică care se află în posesia acestora
  • gestionarea   deşeurilor –  colectarea, transportul, valorificarea (inclusiv sortarea) şi eliminarea deşeurilor, inclusiv supervizarea acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a amplasamentelor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse în calitate de comerciant sau broker
  • eliminare – orice operaţiune care nu este o operaţiune de valorificare, chiar şi în cazul în care una dintre consecinţele secundare ale acesteia ar fi recuperarea de substanţe sau de energie.
  • reciclare – orice operaţiune de valorificare prin care deşeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanţe pentru a-şi îndeplini funcţia lor iniţială sau pentru alte scopuri. Aceasta include retratarea materialelor organice, dar nu include valorificarea energetică şi conversia în vederea folosirii materialelor drept combustibil sau pentru operaţiunile de umplere;
  • reutilizare – orice operaţiune prin care produsele sau componentele care nu au devenit deşeuri sunt utilizate din nou în acelaşi scop pentru care au fost concepute.

Deșeurile se împart în 2 categorii mari: nepericuloase și periculoase. Fiecare cod de deșeu este reprezentat de un cod format din 6 cifre în funcţie de activitatea generatoare, la care se adaugă un asterix(*) dacă acesta face parte din categoria celor periculoase.

Toate categoriile de deşeuri se colectează separat și se predau societăţilor autorizate cu care firma are contract. La fiecare predare de deşeuri se va solicita și se va păstra bonul de confirmare sau formularul de încărcare – descărcare deşeuri în urma predării acestora către colectorii autorizaţi.

Operatorii economici autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului pentru efectuarea operaţiunilor de colectare și transport au obligaţia sa colecteze selectiv deșeurile și să le transporte numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de tratare/eliminare.

Date generale:

  • Denumirea societăţii: SC AUTOMOTOR SRL.
  • Sediul social: Str. Calea București, nr. 112 bis, Craiova, Dolj
  • Nr. Reg. Com.: J16/783/1996
  • C.U.I.: RO 8716340
  • Reprezentant Legal: B.I.
  • Activitatea principală: Cod CAEN 4511 – Comerţ cu autovehicule
  • Activitate secundară: Cod CAEN 4520 – Întreţinerea și repararea autovehiculelor
  • Date contact: Telefon: 0251.437.246; email: office@automotorsa.ro
  • Persoana de contact: B.M.V

DATE SPECIFICE ACTIVITĂŢII

Prezentarea activităţii: SC AUTOMOTOR SRL execută comercializarea autovehiculelor, întreţinerea și repararea autovehiculelor, comerţul cu amănuntul de piese de schimb și accesorii pentru autovehicule, comerţ cu ridicata de piese și accesorii autovehicule, intermedieri în comerţul cu produse diverse, depozitari, manipulări, activităţi de testări și analize tehnice.

Principalele echipamente utilizate în procesele de service sunt: cabina de vopsire, elevatoare, stație de verificare geometrie auto, stand de verificarea eficientei la frânare, aparate de îndreptat caroserii, aparate de sudura, compresoare, stație ITP dotate conform normelor RAR.

Reparația autovehiculelor se face cu piese de schimb noi de origine aprovizionate de la furnizori autorizați și/sau cu piesele clienților (se accepta numai piese de schimb noi). Toate piesele de schimb și materialele noi sunt depozitate conform recomandărilor producătorilor în condiții de siguranță și de conservare adecvate.

Descrierea principalelor faze ale procesului tehnologic sau ale activităţii:

  • lucrări de service autovehicule în perioada de garanţie și post-garanție;
  • lucrări de întreţinere pentru toate tipurile de autovehicule DACIA și alte tipuri,
  • verificarea și reglarea geometriei roţilor si a verificării sistemului de frânare pe stand computerizat;
  • înlocuirea de piese defecte cu piese de schimb originale;
  • pregătire – dezechipare auto;
  • pregătire suprafeţe pentru vopsire;
  • vopsire.

Pentru lucrări de Mecanică: programare client – recepția autovehiculului – preluarea auto în unitatea service – constatare defect – înștiințare client – aprobare client privind efectuarea reparațiilor –  comandarea/ scoaterea pieselor noi/materialelor consumabile din magazia de piese – realizarea reviziilor/reparațiilor – verificare calitativa lucrare/teste – predarea autovehiculului către client (și a documentelor) – predarea pieselor de schimb uzate către client (la solicitarea clientului) – depozitarea selectiva a pieselor vechi și a ambalajelor în condiții de siguranță în spatiile special amenajate.

Pentru lucrări de Caroserie: prezentare client la recepție pentru constatare – întocmire documente (asiguratori, documente necesare efectuări reparațiilor) – constatare/reconstatare și întocmire deviz lucrări și predare auto către client – depozitarea pieselor vechi și a deșeurilor rezultate în spatiile amenajate (gospodăria de deșeuri) – efectuare operații specifice tinichigerie – control calitate/verificări – realizarea lucrărilor de vopsitorie – retușuri – verificări și control calitate pentru tinichigerie/mecanica – control final – întocmire documente.

În activitățile desfășurate sunt generate deșeuri – în principal piese de schimb și consumabile, lacuri și vopsele (în principal pe baza de apa), ambalaje, materiale plastice/feroase/neferoase, cauciuc și sticlă, deșeuri menajere, baterii auto și deșeuri de echipamente electrice și electronice.

DATE PRIVIND TIPURILE DE DEŞEURI GENERATE

Deşeuri generate pe amplasament, specifice activităţii de birou sunt:

  • Deşeuri menajere și asimilate – deșeuri municipale amestecate nepericuloase cod 20 03 01
  • Deşeuri hârtie și carton cod 20 01 01
  • Deșeu de ambalaj hârtie și carton cod 15 01 01
  • Deșeu de ambalaj de plastic (PET, Folie) cod 15 01 02
  • Deșeu de ambalaj de sticla cod 15 01 07
  • Deșeu echipamente electrice și electronice, tonere și cartuşe utilizate în procesul de imprimare cod 20 01 36, 08 03 18
  • Deşeuri de materiale absorbante folosite la operaţii igenico-sanitare (lavete textile) cod 15 02 03

Deşeuri generate specifice activităţilor societăţii sunt:

Procedura de gestionare a deşeurilor. În timpul procesului de fabricaţie, deșeurile sunt colectate selectiv în recipienți metalici, saci de plastic sau în vrac, conform celor specificate  în tabelul de mai jos.

Nr.

crt

Tip deșeuCod deșeuDenumire conform HG 856/2002Procedura de depozitare
1N08 01 12Deșeuri de vopsele și lacuri (nepericuloase)Depozitare în cutii metalice/plastic cu închidere în laborator vopsitorie.
2N08 01 18Deșeuri de la îndepărtare vopsele și lacuriDepozitare în cutii metalice/plastic cu închidere în laborator vopsitorie.
3P08 01 19*Suspensii apoase cu conținut de vopsele, lacuri și solvențiDepozitare în cutii metalice/plastic cu închidere în laborator vopsitorie.
4P13 02 08*Uleiuri de motor, de transmisie și de ungereDepozitare în rezervoare din plastic 1000 litri – gospodăria de deșeuri acces controlat (Splai si Valea Oltului)
5P13 05 02*Nămoluri de la separatoarele de ulei/apaNu se depozitează în organizație; deșeurile sunt predate operatorilor care efectuează vidanjarea.
6P13 05 07*Ape uleioase de la separatoarele ulei/apaNu se depozitează în organizație; deșeurile sunt predate operatorilor care efectuează vidanjarea
7N15 01 01Ambalaje de hârtie și cartonDepozitare în containere metalice transportabile.
8N15 01 02Ambalaje de materiale plasticeDepozitate în saci din plastic.
9N15 01 04Ambalaje metaliceDepozitate în saci din plastic.
10P15 01 10*Ambalaje care conțin reziduri sau care sunt contaminateDepozitate în saci din plastic în gospodăria de deșeuri – acces controlat.
11P15 01 11*Ambalaje sub presiune inclusiv containere goaleDepozitate în saci din plastic în gospodăria de deșeuri – acces controlat. Ambalajele devenite deșeuri nu mai sunt sub presiune.
12P15 02 02*Absorbanți, materiale filtrante contaminateDepozitate în saci din plastic în gospodăria de deșeuri – acces controlat.
13N15 02 03Absorbanți, materiale filtrante necontaminateDepozitate în saci din plastic în gospodăria de deșeuri – acces controlat.
14N16 01 03Anvelope scoase din uzDepozitare vrac în container metalic deșeuri cu acces controlat.
15P16 01 07*Filtre ulei uzatDepozitate în butoaie,tăvi metalice/plastic și predate cu tot cu butoaie – zona cu acces controlat.
16N16 01 12Plăcuțe de frânăDepozitate în saci din plastic/cutii metalice – acces controlat.
17P16 01 13*Lichide de frânăDepozitate în bidoane – în ateliere.
18N16 01 15Fluide antigelDepozitate în bidoane – în ateliere.
19N16 01 17Metale feroaseDepozitare vrac în container metalic deșeuri cu acces controlat.
20N16 01 18Metale neferoaseDepozitare vrac în container metalic deșeuri cu acces controlat.
21N16 01 19Materiale plasticeDepozitare vrac în gospodărie deșeuri cu acces controlat.
22N16 01 20SticlaDepozitare vrac pe europaleti in gospodărie deșeuri cu acces controlat.
23P16 06 01*Baterii cu plumbDepozitate în tăvițe metalice/plastice – în ateliere.
24N20 01 01Hârtie și carton (municipale)Ambalaje alimente, depozitate în containere deșeuri municipale.
25P20 01 13*SolvențiDepozitate în cutii metalice închise în laboratorul vopsitorie.
26P20 01 21*Tuburi fluorescente și alte deșeuri cu conținut de mercurDepozitate în cutii de carton puse la dispoziție de colector – zona cu acces controlat – administrativ.
27P20 01 35*Echipamente electrice și electronice (EEE) casate cu conținut de componente periculoaseDepozitate în saci din plastic la IT – acces controlat.
28N20 01 36Deșeuri de EEE (DEEE)Depozitare vrac sau în saci din plastic în gospodărie deșeuri cu acces controlat.
39N20 01 38Deșeuri din lemn (municipale – mobilier)Depozitare vrac în gospodărie deșeuri cu acces controlat.
30N20 03 01Menajer, deșeuri municipale amestecateDepozitate în containere plastic/tabla ale furnizorului de servicii.

Măsuri privind reducerea cantităţii de deşeuri rezultate din activitatea de producţie

Reducerea deşeurilor rezultate din fluxul de producţie poate fi realizată prin implementarea unor practici. Măsurile ce se pot institui în vederea realizării unui plan de reducere a deşeurilor includ următoarele:

  • reducerea la sursă (de ex. aprovizionare ulei în butoaie)
  • reciclarea / reutilizarea deşeurilor (realizată cu ajutorul firmelor specializate);
  • colectarea separată a deşeurilor
  • utilizarea unor practici generale

În cadrul fluxului de realizare a lucrărilor de service (mecanică și caroserie) rezultă în general piese de schimb care nu mai pot fi utilizate în repararea autovehiculelor. De la clienţi preluam piese de schimb și consumabile care pot sa reintre în circuitul economic sau care nu mai pot fi recuperate sau valorificate, de ex: (elemente din sticla, plastic, metale feroase și neferoase, cauciuc, lichide, etc) . Materialele preluate în aceasta etapa intra în categoria „deşeuri”. Din punct de vedere al impactului pe care îl au asupra mediului și asupra sănătăţii, deșeurile pe care le generăm se împart în două grupe: deşeuri nepericuloase și deşeuri periculoase.

Piesele de schimb și consumabilele utilizate sunt caracterizate în Fisele cu Date de Securitate pe care organizaţia le primeşte de la producători. Nu prelucram materii prime sau materiale din care sa rezulte resturi de materii prime/reziduri, subansamble sau produse finite. Reparaţiile și reviziile din ateliere se desfăşoară prin înlocuirea pieselor uzate cu piese noi (de origine). În atelierul caroserie se utilizează în general materiale prietenoase cu mediul, pe baza de apa; aplicarea substanţelor specifice se face în staţii de lucru dedicate cu atmosfera controlata, filtrata înainte de evacuarea gazelor în atmosfera. În acest sens organizaţia monitorizează atent emisiile.

Reducerea la sursă

Aplicarea unor restricţii la cumpărare, de exemplu lacuri și vopseluri, prin achiziţionarea centralizata a tuturor materialelor utilizate în procesele de reparaţii caroserie și mecanica și controlul total asupra produsului achiziţionat „înlocuirea produsului periculos cu cel mai puţin periculos”. Reducerea cantităţii de ambalaje contaminate (și de ambalaje în general) prin achiziţia de uleiuri stocate în butoaie de mare capacitate (200 litri) în locul achiziţiei de ulei ambalat în recipienți cu capacitate mica (1-5 litri). Exista din păcate reţinere în rândul unor clienţi referitor la utilizarea consumabilelor lichide din capacităţi mari, preferând achiziţia de lichide stocate în bidoane cu capacităţi mici (1-5 litri).

Reciclarea/reutilizarea deşeurilor

Reciclarea și/sau reutilizarea anumitor deşeuri cu următoarea componentă:

  • Hârtie și carton sunt generate de ambalajele pieselor de schimb; pentru documentele care necesita tipărire se utilizează ambele fete – în acest sens imprimantele și dispozitivele de copiere de tip xerox sunt setate pentru tipărire pe ambele fete; în cazul în care se tipăresc documente pe o singura parte – înainte de încadrarea ca deșeu hârtia este utilizata și pe partea netipărită;
  • Metale feroase și neferoase rezultate din piese de schimb uzate, reparaţi elemente de caroserie și SDV-uri declasate – se predau în baza unui contract către societăţi autorizate cu scopul reciclării;
  • Plastic reciclabil rezultat în general din elemente de caroserie deteriorate, piese si componente auto, recipienți în care sunt aprovizionate substanţe lichide necontaminate (ambalaje, PET, alte plastice);
  • Plastic nereciclabil rezultat în general din elemente de caroserie (faruri, ornamente, etc);
  • Deşeuri provenite din alimente/organice, inclusiv vegetale;
  • Deşeuri din cauciuc: anvelope, garnituri, chedere, diverse piese din cauciuc; predate cu scop de valorificare (în general) energetică;
  • Deşeuri din sticla: parbrize, lunete și geamuri laterale;
  • Baterii cu plumb; se reciclează

Colectarea separata a deşeurilor

Pe tot ciclul de fabricaţie deșeurile sunt colectate selectiv la sursa în recipienți/saci/tomberoane alocate grupurilor/categoriilor de deşeuri. Colectarea și păstrarea în vederea predării către organizaţii autorizate în vederea transportului/depozitarii, valorificării/reciclării și/sau eliminări, astfel:

  • deșeurile periculoase separat de cele nepericuloase pe coduri conform legislaţie;
  • deşeuri valorificabile în scopul reciclării (reintroducerii în circuitul economic): metale feroase, neferoase, ulei uzat, hârtie și carton, baterii cu plumb;
  • deşeuri valorificabile de către unităţi economice prin obţinerea de energie: cauciuc;

Utilizarea unor practici generale

Obiectivul este de limitare a cantităţilor de deşeuri generate prin directa contribuţie a organizaţiei. Îmbunătățirea colectării selective, utilizarea corectă a SDV și aplicarea corectă a procedurilor privind diagnosticarea defectelor sunt masuri care conduc la reducerea efectiva a cantităţilor de deşeuri generate.

Prin utilizarea corespunzătoare a SDV si printr-o diagnosticare corecta a defectelor se poate prelungi durata de viata a pieselor de schimb/SDV si astfel se reduc cantităţile de deşeuri generate.

Grupam comenzile de aprovizionare a materialelor in funcţie de comenzile clienţi.

Ne asiguram ca materialele care au termene de valabilitate scurte vor putea fi folosite în termen în așa fel încât acestea sa nu devină deşeuri (folosim întâi materiale care au termenul de valabilitate apropiat).

Comandarea de substanţe chimice periculoase se face numai atunci când acestea sunt strict necesare. Deșeurile care pot fi predate spre reciclare sunt colectate si depozitate în condiţii optime.

Instruirea angajaţilor în managementul deşeurilor

Şefii departamentelor urmăresc:

  • aplicarea celor mai bune practici privind deșeurile;
  • respectarea parametrilor de lucru ale SDV-urilor si efectuarea operaţiunilor de întreținere;
  • colectarea selectiva a deşeurilor încă de la sursa;
  • marcarea corespunzătoare a  locurilor amenajate pentru depozitarea deşeurilor;
  • gestionarea substanţelor periculoase conform cu cerinţele Fiselor cu Date de Securitate;
  • prevenirea scurgerilor accidentale a substanţelor periculoase;
  • prevenirea clasificării ca deșeu a materialelor care mai pot fi utilizate;
  • respectarea cerinţelor conform autorizaţiilor de mediu si a legislaţiei;
  • întreţinerea reţelelor de canalizare si a decantoarelor;

Audituri privind îndeplinirea cerinţelor de mediu. Se urmăreşte:

  • evaluarea aplicării procedurilor privind mediul;
  • evaluarea anuala a colectorilor de deşeuri;
  • păstrarea evidentelor privind situaţia deşeurilor (cantităţi, modul de valorificare/eliminare) periculoase si nepericuloase generate;
  • obţinerea documentelor privind  trasabilitatea  pentru  cantităţile  de deşeuri predate;
  • colectarea corecta a deşeurilor și încadrarea corespunzătoare pe categorii;
  • dovezi ale efectuării operaţiunilor de mentenanță conform recomandărilor fabricanţilor;
  • raportările către autorităţi;
  • analiza datelor privind cantităţile de deşeuri.

Program de reducere a cantităţii de deşeuri

Ponderea deşeurilor generate în anul 2024

  • deşeurilor nepericuloase: 59%
  • ulei uzat: 33%
  • baterii Pb: 2.5%
  • deşeuri periculoase (fără ulei uzat și baterii Pb, pentru eliminare): 2.8%
  • deşeuri valorificate din total deşeuri generate: 97.2%

În anul 2024 din total deşeurilor generate, urmare a activităţilor desfăşurate, din punct de vedere cantitativ ponderea cea mai mare este a deşeurilor nepericuloase (piese de schimb uzate și consumabile preluate cu titlu gratuit de la clienţi).

Deșeurile nepericuloase care au fost predate către operatorii economici in vederea valorificării sunt în principal: hârtie și carton, metale feroase, metale neferoase, materiale plastice și anvelope uzate.

Masuri implementate cu scopul de a reduce cantitățile de deșeuri generate:

a) Deșeurile de ambalaje contaminate.

  • Aprovizionarea de uleiuri auto în recipienți de capacitate mare (200 litri) – măsura este realizabila numai cu acordul clienților; cererea clienților poate fi de achiziție ulei în bidoane de capacitate redusa (1 – 5 litri);

b) Deșeuri periculoase.

  • Utilizarea de lacuri și vopseluri „prietenoase cu mediu” – soluții pe bază de apă.
  • Prepararea „mixurilor de vopsea” în cantități conform rețete – fără depășiri ale cantităților.
  • Execuția atentă a lucrărilor astfel încât sa nu existe reprelucrări (limitare consum);
  • Reîncărcarea cartușelor cu toner pentru imprimante și pentru aparatele de copiere.
  • Utilizarea cu prioritate a surselor de iluminat cu tehnologii care nu conțin materiale periculoase.

c) Deșeuri reciclabile.

  • Reducerea utilizării de documente tipărite în favoarea celor electronice, tipărirea documentelor doar unde este strict necesar.
  • Utilizarea ambelor pagini ale unei foi de hârtie.
  • Semnături electronice pe documente.
  • Separarea primara pe categorii de materiale a pieselor de schimb primite de la clienți;

PLAN DE PREVENIRE ȘI REDUCERE A DEŞEURILOR GENERATE

Nr.
crt.
Tip deșeu CODDenumire conform HG 856/2002Măsuri de reducere a cantității deșeurilor
Reducerea la sursăReciclare/reutilizareColectare selectivăUtilizarea unor practici generale
108 01 12Deșeuri de vopsele si lacuriAchiziția de produse mai puțin poluatoare pe baza de apaReutilizare recipienți pentru colectareColectarea separataRespectarea rețetelor
208 01 18Deșeuri de la îndepărtare vopsele și lacuriReparații într-o etapa pe suprafețe limitateReutilizare recipienți în care se colectează deșeulColectarea selectiva si predare în recipienti de capacitate > 2 litriRespectarea rețetelor și procedurilor de reparație
308 01 19*Suspensii apoase cu continut de vopsele, lacuri si solventiReparatii intr-o etapa pe suprafete limitateReutilizare recipenti in care se colecteaza deseulColectarea individuala in recipiente reutilizabileRespectarea retetelor si procedurilor de reparatie
413 02 08*Uleiuri de motor, de transmisie si de ungereRespectarea intervalului de revizie pentru auto internPredarea catre agenti economici/reciclatori autorizatiColectare strict fara amestec cu alte substanteEvitarea contaminarii altor repere/deseuri
513 05 02*Namoluri de la separatoarele de ulei/apaLimitarea scurgerilor accidentale in retelele interneNamolurile rezultate in urma vidanjarii retelelor interne sunt predate integral societatilor care efectueaza curatireaIntretinere, curatare periodica a retelelor. Anihilarea petelor.
613 05 07*Ape uleioase de la separatoarele ulei/apaLimitarea scurgerilor accidentale in retelele interneApele rezultate in urma vidanjarii separatoarelor aferente retelelor interne sunt predate societatilor care efectueaza curatireaIntretinere, curatare periodica a retelelor. Anihilarea petelor.
715 01 01Ambalaje de hartie si cartonAmbalare comuna. Reutilizarea ambalajelor.Predare direct catre reciclatorColectare selectiva in containereEvitarea contaminarii cu substante periculoase
815 01 02Ambalaje de materiale plasticeAchizitionarea in capacitati mariReciclare in vederea valorificariiColectare selectivaEvitarea contaminarii cu substante periculoase
915 01 03Ambalaje de lemnUtilizarea unor elemente refolosibileReutilizare paleti standardizatiColectare selectivaEvitarea contaminarii cu substante periculoase
1015 01 04Ambalaje metaliceUtilizare ambalaje de capacitate mareReciclareColectare selectivaEvitarea contaminarii cu substante periculoase
1115 01 10*Ambalaje care contin reziduri sau care sunt contaminateUtilizare ambalaje de capacitate mare (ulei)Reciclare, reutilizare ambalaje de capacitate mare; depozitare ulei uzat;Colectare selectivaDepozitare in zone cu acces controlat
1215 01 11*Ambalaje sub presiune inclusiv containere goaleAchizitie numai in limita necesaruluiReciclabil dupa eliminarea presiuniiColectare selectivaDepozitare in zone cu acces controlat, spatii dedicate
1315 02 02*Absorbanti, materiale filtrante contaminateMentenanta conform cerinte; utilizare controlata.Sortare si reciclarea materialelor care se pot recuperaColectare selectiva

Depozitarea etansa.

Evitarea contaminarii altor materiale nepericuloase.

1415 02 03Absorbanti, materiale filtrante necontaminateRevizii la termen; acolo unde este posibil reutilizareValorificare energeticaColectare selectivaRecomandare catre clienti de a preda gratuit in service
1516 01 03Anvelope scoase din uzAtingerea duratei de viata; utilizarea de anvelope noi.Valorificare energeticaColectare selectivaRecomandare catre clienti de a preda gratuit in service
1616 01 07*Filtre ulei uzatInlocuire la termenul recomandatSortare metaleColectare selectivaPredate numai agentior care detin autorizatii
1716 01 12Plăcuțe de frânăÎnlocuire la termenRecuperare metalColectare selectivaDepozitare separata
1816 01 13*Lichide de frânăReutilizare lichid in termen de valabilitateColectare în recipienți etanșiRecomandare către clienți de a preda gratuit în service
1916 01 15Fluide antigelReutilizare lichid in termen de valabilitateColectare în recipienți etanșiRecomandare către clienți de a preda gratuit în service
2016 01 17Metale feroaseRespectare program revizii.Reciclare integralaColectare selectivaRecomandare către clienți de a preda gratuit în service
2116 01 18Metale neferoaseReparații acolo unde tehnologia permiteReciclare integralaColectare selectivaEvitarea contaminării
2216 01 19Materiale plasticeReparații acolo unde tehnologia permiteReciclareColectare selectivaEvitarea contaminării
2316 01 20SticlaPentru lichide nepericuloase – refolosireReciclareColectare selectivaEvitarea contaminării
2416 06 01*Baterii cu plumb uzateReîncărcareReciclareColectare selectivaPreluare de la clienți
2518 02 03Deșeuri a căror colectare, eliminare nu fac obiectul de masuri speciale de prevenire infecțiilorReciclareColectare selectivaPreluare de la clienți
2620 01 01Hârtie și carton (deșeuri municipale)Minimizare achiziție ambalajeReciclareColectare selectivaEvitarea contaminării
2720 01 13*SolvențiLimitare consumPredare spre eliminare controlataColectare selectiva în recipienți etanșiUtilizare numai acolo unde tehnologic este cerut
2820 01 21*Tuburi fluorescente și alte deșeuri cu conținut de mercurÎnlocuire cu tuburi LEDPredare spre eliminare controlataColectare selectivaUtilizare senzori pentru activare numai in caz de nevoie
2920 01 35*Echipamente electrice și electronice (EEE) casate cu conținut de componente periculoase

Reparații

Reutilizare

Predare spre valorificare,  separare componenteColectare selectivaReutilizare metale recuperate; se vor clasifica ca deșeuri după ce nu mai pot fi utilizate în siguranță
3020 01 36Deșeuri de EEE (DEEE)

Reparații

Reutilizare

Predare spre valorificare, separare componenteColectare selectivaReutilizare
3120 01 38Deșeuri din lemn (municipale – mobilier)

Reparații

Reutilizare

Transmitere gratuita

Predare spre valorificare, separare componenteColectare selectivaReclasare
3220 01 39Materiale plastice (municipale)Orientare către furnizori de materiale prietenoase cu mediulReciclareColectare selectivaReducere consum
3320 01 40Metale

Reparații

Reutilizare

Declasificare

Predare spre valorificare, separare componenteColectare selectivaReutilizare metale recuperate; se vor clasifica ca deșeuri după ce nu mai pot fi utilizate în siguranță
3420 03 01Menajer EliminareColectare selectivaEvitarea contaminării

Măsuri implementate cu scopul de a reduce cantităţile de deşeuri generate:

Deşeurile de ambalaje contaminate

  • Aprovizionarea de uleiuri auto în recipienți de capacitate mare (mai mari de 100 litri) – măsura care este realizabila numai cu acordul clienţilor; o parte a clienţilor doresc sa achiziţioneze ulei în bidoane de capacitate redusă (1-5 litri);

Deşeuri periculoase

  • Utilizarea de lacuri și vopseluri „prietenoase cu mediu” – soluţii pe baza de apa.
  • Prepararea „mixurilor de vopsea” în cantităţi conform reţete – fără depăşiri ale cantităţilor.
  • Execuţia atenta a lucrărilor astfel încât să nu existe reprelucrări (limitare consum);
  • Reîncărcarea cartuşelor cu toner pentru imprimante si pentru aparatele de copiere.
  • Utilizarea cu prioritate a surselor de iluminat cu tehnologie LED.

Deşeuri reciclate

  • Reducerea utilizării de documente tipărite în favoarea celor electronice, tipărirea documentelor doar unde este strict necesar. Utilizarea ambelor pagini ale unei foi de hârtie.
  • Semnături electronice pe documente.
  • Separarea primara pe categorii de materiale a pieselor de schimb primite de la clienţi;

Măsuri privind instruire angajaţilor

Instruirea angajaţilor cu privire la prevenirea generării deşeurilor și obligaţia reutilizării produselor și a prevenirii și colectării selective a deşeurilor.

AUTOMOTOR este o companie ce oferă servicii și produse de cea mai buna calitate care dorește să satisfacă și să depășească permanent așteptările clienților săi.

În vederea susținerii eforturilor continue de îmbunătățire permanenta a calității produselor și serviciilor oferite de AUTOMOTOR precum și a performantelor de mediu, unitatea noastră a dezvoltat, implementat și certificat un Sistem de Management Integrat – Calitate și Mediu în conformitate cu cerințele standardelor ISO 9001: 2015 și ISO 14001: 2015. Sistemul de Management Integrat este certificat de SRAC.

AUTOMOTOR respectă și protejează mediul ambiant.

POLITICA ÎN DOMENIUL CALITĂȚII ȘI MEDIULUI

CLIENȚII. Succesul și dezvoltarea companiei depind de satisfacția și succesul clienților noștri.

OAMENII. Managementul unității este orientat spre performanță, promovare și dezvoltare profesională și individuală a angajaților săi.

PROFITUL. Dezvoltarea unității se bazează pe obținerea și reinvestirea profitului ca și condiție esențială a unei creșteri pe termen lung.

TRADIȚIA. Tradiția societății noastre ne impune respectarea angajamentelor asumate în fața partenerilor noștri.

INTEGRITATEA. Integritatea și onestitatea reprezintă principiile de la care pornim și prin care dezvoltăm relațiile de parteneriat și cele din cadrul societății.

MEDIU. Ne angajăm să prevenim, să reducem și să ținem sub control poluarea și să respectăm legislația în vigoare.

ÎMBUNĂTĂȚIRE. Ne angajăm să îmbunătățim continuu performanțele de calitate și mediu.

Platforma noastră utilizează cookies strict necesare. Acestea sunt esențiale pentru funcționarea platformei și nu pot fi dezactivate în sistemele noastre.